8
com_content.article
(35 гласа, оценка 4.54 от 5)
Сортове трюфели4.54 от 50 от общо 35 гласували.


TUBER MELANOSPORUM

Tuber-melanosporum1 TUBER MELANOSPORUM или черен зимен трюфел, известен е също като Périgord трюфел. От този сорт има диви и култивирани трюфели. Световното производство на този сорт е концентрирано в Испания, Италия и Франция, там се произвеждат около 90% от Tuber Melanosporum. Черно-зимните трюфели имат различни размери, от грахово зърно до размера на топка за тенис, не рядко са намирани и единични бройки достигащи тегло около 1 кг. Този сорт е покрит с кафяво-черни брадавици с червеникава основа. Вътрешността му е сивкаво-кафява или мораво-черна и мраморно нашарена с тънки белезникави "вени". Отличава се със силен, интензивен и постоянен аромат. Този трюфел се използва за готвене, тъй като най-дълго запазва аромата си и може да се съхранява изсушен. Черния зимен трюфел се обитава умерения климатичен пояс, вирее в корените на дъб, леска и черен габър, предпочита варовикови терени. Зрялост достига през месеците от Декември до Март. Цената на този сорт достига цена от 1000 евро на килограм. Не се среща в България, същинските добиви от този вид в Западна Европа са от култивирани фиданки.

TUBER MAGNATUM

Tuber-magnatumТова е така наречения "Бял трюфел", познат е още като трюфел от Алба или от Пиемонт. Това е много рядък сорт. Това прави белият трюфел, най-скъпия представител из между трюфелите. В зависимост от реколтата, цената може да достигне до 4000 USD за килограм. Среща се в Централна Италия, Южна Франция, Румъния, Харватска и България. У нас са намирани няколко чудесни екземпляра по поречието на река Дунав. За "родина" на този сорт се сочи Пиемонт и хълмовете на Ланге и Монферато. Този сорт расте от месец Септември до месец Декември /според региона е възможно да се изтегли периода на зреене с няколко седмици/. Белият трюфел достига различна големина, от орех до юмрук /от 5 до 12 см/. Те имат гладка кадифена повърхност и меко покритие, а цветът им прелива от бледа охра до тъмна сметана, а в някои случаи и зеленикаво. Неговата сърцевина или "gleba" е тъмна, сивкаво-жълта или червеникаво-кафява, с бели жили. Расте на дълбочина около 30см, в зависимост от валежите през годината. Ароматът му напомня смес от газ метан и чесън. Най-често се консумира, настърган върху любимото ястие. Това е много деликатен трюфел, трайноста му е само няколко дни. Всяка година се провежда търг в град Алба, замъка на Grinzane Cavour. Там се представя най-добрите екземпляри за сезона и цената им се определя индивидуално. Среща се в България в малки количества, обитава определени райони.

TUBER AESTIVUM

Tuber-aestivumTuber Aestivum или Черен летен трюфел, наричан още "Truffe de la Saint-Jean". Външно изглежда като черният зимен трюфел, покрит с брадавици, бежова сърцевина с жилки от бял мрамор. Ароматът му е много различен и деликатен, леко орехов, много добър избор за тестване на нови рецепти. Този сорт трюфел расте в цяла Европа през месеците от Май до Септември. Обожават ги най вече катеричките и други дребни бозайници, именно те участват в процеса на развитие на трюфела, като разнасят спорите му. Поведението на тези животни може да бъде и ориентир, къде точно  трябва да се търсят тези трюфели. Бозайници живеещи в дупки, например катериците и някой насекоми, участват в процеса на развитие на трюфела, като разнасят спорите му. Цената му варира според сезона от 200 до 600 евро за килограм. Среща се в България в големи количества, през месеците: май, юни, юли и август.

TUBER UNCINATUM

Tuber-uncinatumили Burgundy. Това е разновидност на Tuber Aestivum., зрее от началото на месец октомври до края на януари. Има изразен по-силен отличителен вкус и аромат, отколкото черния летен трюфел. Сърцевината му е с по-тъмно кафява за разлика от летния трюфел. Среща се в България в големи количества, през месеците: Септември, Октомври, Ноември и Декември.


TUBER MESENTERICUM

Tuber-mesentericumИли още Bagnoli трюфел. Той расте и достига зрялост по същото време както Tuber uncinatum. Този вид трюфели са малки, размерите им рядко надминават тези на яйце,  достигат от 2 до 5 см. Кората е черна с големи брадавици със заострени или плоски върхове. Имат неправилна кръгла форма с по-големи или по-малки вдлъбнатини, които при разрез им придават бъбрековиден вид, Вътрешността е сиво-кафява, нашарена с леко вълнисти жилки. . Най-характерна особеност е неговата проникваща миризма на фенол и катран, като незрели горчиви бадеми. Този вкус остава и след сготвяне, на много хора не им допада силния аромат и остатъчен вкус на Bagnoli трюфел. Въпреки това, този трюфел присъства в някои ястия. Не е често срещан вид, но може да се открие под дъб, бреза, леска и бук. Среща се само в Европа. Изключително трудно се намира на пазара. Среща се в България,  в малки количества и обитава определени райони.

TUBER BRUMALE

Tuber-brumaleЗимен трюфел много сходен по външен вид до Tuber melanosporum. Зимен трюфел, узрява по същото време и обитава същите райони, както Tuber melanosporum, но предпочита по влажни места. Обикновено закръглен или със слаби издатини, с черна или тъмно морава кора с много плътно разположени ясно изразени брадавици с вдлъбнатини във връхните точки и надлъжни прорези. Вътрешността му е тъмно кафява до сивкаво-черна със широки мраморни петна. Размерът му достига до малко по-голям от кокоше яйце. Намира се през есента и началото на зимата под дъб и леска в Централна и Южна Европа. Ароматът и вкусът му могат да са повече или по-малко силни, но приятни, поради което се консумира нормално, макар че се цени по-малко от Tuber melanosporum с който се бърка понякога. Среща се в България в умерени количества през месеците: Февруари, Март, Април.

TUBER INDICUM

Tuber-indicumИли така наречения Китайски трюфел, продава се под други имена: Tuber himalayense, Tuber pseudohimalayense и Tuber sinense това е един и същ трюфел с много различни имена. Този сорт е евтин и достъпен в големи количества през зимния сезон. Продава се пресен и консервиран. Има прилика с Tuber melanosporum, но няма аромат и вените в сърцевината му са розово-червени. Не се среща в Бълагрия. Това е вносен от Китай вид.

TUBER BORCHII

Tuber-borchiiили Tuber albidum,. Този сорт е бял и добре познат в Италия, както bianchetto или marzuolo трюфел. Може да се събира през цялата година, предпочита кореновата система на бор, дъб, леска, топола. Това е сравнително обикновен и често срещан вид и се среща също в Австралия, Америка и Китай. Има характерна силна чеснова миризма, понякога остра, когато е силно узрял. T.borchii е много близък роднина на T.magnatum Pico. Понякога T.borchii може да бъда сбъркан и с T.maculatum Vitt., който има много по-фин аромат и с T. foetidum Vitt., който има силна неприятна миризма. Среща се в България в умерени количества, през месеците: Февруари, Март и Април.

 

TUBER MACROSPORUM

Tuber-macrosporumили Гладък черен трюфел. Вероятно най-разпространения сорт в Италия. Той се прибира по същото време, както Tuber magnatum от септември до декември. Tuber macrosporum има подобен аромат и вкус както този на Tuber magnatum. Овален, на бучки и често със заоблени издатъци, с черно-морава кора и малки неравни брадавици. Розово-кафява сърцевина, нашарена с мраморни светло-сиви жилки. В редки случаи достига размер на малко яйце. Намира се най-често през есента под дъб, топола и върба в Централна и Южна Европа. Има много силен, приятен, леко чеснов аромат и вкус, напомнящ този на Белия трюфел, за което е ценен от гастрономите, въпреки, че заради малките си размери не е така ценен от събирачите на трюфели. Среща се в България, в малки количества през месеците: Декември и Януари