showcase_bg_best_sell.png

Защо трюфелите са толкова скъпи?

4
com_content.frontpage
(33 гласа, оценка 4.55 от 5)
Защо трюфелите са толкова скъпи?4.55 от 50 от общо 33 гласували.


auction-truffles-bgТрюфели са ценни, защото са много редки и трудни за намиране. Смята се, че търсенето е 10 пъти по-голямо от предлагането. Световното производство на трюфели е недостатъчно, за да отговарят на нуждите на пазара.  Добивите  на диви трюфели  намаляват със всяка изминала година, а култивирани трюфели не успяват да намалят цените, поради ниските добиви. Белия трюфел (Tuber magnatum), който расте само в дивата природа, достига до  $ 4,000 един килограм в САЩ, черен зимен трюфел (Tuber melanosporum) , надхвърля $ 1,000 , а черния летен трюфел (Tuber aestivum) в момента се продава между 700 и 900 $

Как да се сдобия с куче за лов на трюфели?

48
com_content.frontpage
(31 гласа, оценка 4.58 от 5)
Как да се сдобия с куче за лов на трюфели?4.58 от 50 от общо 31 гласували.


truffles dog

За решаването на този въпрос има две основни възможности:

Първата възможност е да си закупите и обучите сами куче.

Втората е,  да си закупите вече обучено куче.

При първата възможност ще са ви необходими: време, търпение, инвестиции във храна, аромат за обучение, ваксини, разходки и тренировки в гората....Разбира се няма гаранция, че ще получите желания резулатат. Този вариант се предпочита от хора, уверени в своите възможности, които не желаят бърз резултат от лова на трюфели.

По интересен е втория вариант, а именно покупка на обучено куче. В интернет има много обяви на хора, продаващи обучени кучета за лов на трюфели. Проблема тук е, че в действителност много малък процент от кучетата продавани по този начин, отговорят на уменията и цената, която иска продавача.

   

Има ли трюфели в България?

23
com_content.frontpage
(45 гласа, оценка 4.40 от 5)
Има ли трюфели в България?4.40 от 50 от общо 45 гласували.


map-bulgaria_bgОтговорът на този въпрос е ДА, категорично има трюфели в България. Тук виреят  4 сорта трюфели от общо 8-те световно ценени от кулинарите. Разбира се намирането им е много трудна задача. За целта се необходими, много желание, добре обучени кучета или женски прасета специално за тази цел. В сушави години, трюфелите увеличават дълбочината в която виреят, за да запазят необходима им влага.

   

Как да познаем къде точно растат трюфелите?

27
com_content.frontpage
(36 гласа, оценка 4.42 от 5)
Как да познаем къде точно растат трюфелите?4.42 от 50 от общо 36 гласували.


forest-tree-truffle_bgЗа да се ориентираме къде точно има трюфели,  трябва да вземете под внимание външните признаци и поведението на някой диви животни:

- Където расте трюфел, над него тревата и мъхът съхнат.

- Ако забележите  рояк мухи над определено място в гората напълно е възможно там да расте трюфел.

- Ако срещнете разровено място от диви прасета напълно възможно е те да са похапнали трюфели. Разровете внимателно и потърсете доказателства, че на това място е имало трюфели, ако сте убедени, че е имало трюфели, маркирайте дървото или района по таен начин, след първите дъждове там отново ще има трюфели.